Timpul – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Timpul – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Din ce în ce mai mult vorbim astăzi despre TIMP, cel care nu este suficient, fie că este pentru familie, copil, serviciu, relații de prietenie, activități care să ne împlinească sufletește. Trăim într-un secol al vitezei în care cu greu reușim să ne conectăm cu noi înșine și cu atât mai puțin cu copiii noștri.

„Timpul nu trece mai repede ca altădată, doar noi trecem pe lângă el mai repede” (George Orwell) și uităm să ne bucurăm, să ne oprim în momentul prezent și să trăim aici și acum în sens autentic.

Când ți s-a întâmplat ultima dată să te oprești și să te bucuri de mireasma teiului înflorit, de cerul senin, de trilul păsărilor sau de savoarea unei cești cu ceai? Poate fi astăzi un bun moment să faci asta, să te oprești și să zâmbești TIMPULUI!

Atunci când tu, părintele, vei fi cel care oprește timpul în loc pentru a obține mici bucurii, copilul tău va prelua din comportamentul tău, din atitudinea relaxată și bucuria timpului prezent. El însuși va ști să prețuiască și să acorde valoare timpului.

Așa cum menționam și în articolul anterior cu privire la atașament, copilul are nevoie de prezența ta mai mult ca oricând în primii ani de viață, de afecțiunea și implicarea activă alături de el, de a oferi acel timp de calitate, despre care se tot vorbește. Timpul petrecut alături de el va crea conexiuni puternice, o mai bună înțelegere a nevoilor sale, un mod în care îl asigurăm de toată implicarea noastră oferindu-i, ori de câte ori are nevoie, suportul nostru fizic și emoțional.

Și totuși, cum putem oferi acest timp când sarcinile zilnice ne acaparează mai mult decât ne-am dori?

Un prim pas în organizarea și gestionarea timpului este stabilirea unor rutine săptămânale și implicarea activă a tuturor membrilor din familie. Fie că este vorba despre activități casnice pe care le întreprindeți împreună, fie că vorbim despre activități creative la care vei lua și tu parte. Fii prezent alături de copil măcar la una dintre mese, solicită ajutorul și implicarea lui în pregătirea acesteia conform vârstei, jucați jocuri interactive care să îl solicite fizic și intelectual, precum, teatrul ce îi va îmbogăți limbajul și va fi mai creativ, plimbările în parc cu bicicleta, role, skate, jocuri de masă, dansuri, în care ești și tu parte a aceleași activități și nu ești un simplu spectator. O dată cu copilul vei retrăi momentele copilăriei și, la final de zi, vei vedea beneficiile unor astfel de activități și, în aceeași măsură, vei constata câtă nevoie ai de această gură de aer, de TIMP.

Un alt aspect important, atunci când în cadrul familiei sunt mai mulți copii, este să acorzi timp individual pentru fiecare dintre ei. Așa cum tu, adultul, îți dorești și ai nevoie de un timp al tău cu partenerul de viață, cu un prieten, părinte, la fel și copilul tău are nevoie de un timp al lui cu tine. Asta îl va ajuta să nu intre în competiție cu ceilalți frați și va ști că are un timp al lui cu tine, în care se bucură de întreaga ta atenție și implicare, acum nu mai este necesar să te împartă, ești TU cu EL.

Și totuși… încă este TIMP!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut