Diferențele de comunicare
Voi începe întâlnirea noastră virtuală de astăzi prin a vă invita să acorda-ți timp și reflectare la citatul lui Jason Mainsons „Cred că regula numărul unu pentru o comunicare eficientă ar trebui să fie „alege-ți cuvintele cu înțelepciune”. Acest lucru se datorează faptului că o simplă alegere a cuvintelor tale poate face o mare diferență și poate determina dacă mesajul tău va fi acceptat sau respins.”
Când vorbim despre diferențe de comunicare ne ducem cu gândul la norme, reguli, rigori, la ceea ce este sau nu este conform cu valorile noastre, cu modul de a percepe și de a interpreta mesajul transmis/primit.
Copilul, tânărul adolescent, oferă semnificații diferite la mesajele primite în funcție de persoana care le transmite, de influența pe care o exercită în viața lor, de modul în care are loc comunicarea. Mesajele primite au de cele mai multe ori un impact emoțional și ajută sau împiedică dezvoltarea viitoare a tinerilor din viața noastă.
Fiind un ascultător bun, și printr-o comunicare adecvată și eficientă, copilul tău va primi biletul către succes, vei crea alături de el conexiunea de care ambii aveți nevoie, vei dărâma bariere și nu vei mai avea refuzul implicării în sarcini, veți fi membrii aceleași echipe de învingători.
Cu iubire și recunoștință să facem împreună diferența în comunicarea cu cei dragi.
În loc să îi spui copilului “Ești pedepsit!” încearcă să îl întrebi “Vrei să vorbim despre motivele/cauza pentru care în ultima perioadă te comporți așa?”
Pedeapsă repetată versus focus pe rezolvarea cauzei ce a determinat problema.
Schimbă comparația între copilul tău și ceilalți prin susținere, apreciere și încurajare.
“Nu te apleca peste balustradă” cu „ Atunci când te apleci peste balustradă te poți dezechilibra, să cazi și să te doară.”
Nu alege tăcerea după conflict, ci comunică cu copilul tău.
Fii versiunea TA DIFERITĂ în a comunica începând de astăzi!
Carmen Mariana Ardeleanu
Lasă un răspuns