Masa echilibrată – Aura Rotaru – nutriționistă

Masa echilibrată – Aura Rotaru – nutriționistă

Auzim des de la specialiști că mesele noastre ar trebui să fie echilibrate, iar în privința copiilor se aplică același principiu: ar trebui să le oferim varietate și echilibru în farfurie. Dar ce înseamnă asta? Iată câteva indicații care să ajute la compunerea unei farfurii cât mai potrivite:

  • Varietate și nutrienți esențiali: o masă pentru copii ar trebui să ofere o varietate de alimente care furnizează nutrienți esențiali pentru dezvoltarea și performanța lor. Include alimente bogate în proteine, carbohidrați, grăsimi sănătoase, vitamine și minerale, cum ar fi carnea slabă, legume și fructe, nuci, uleiuri vegetale.
  • Proteine slabe și sănătoase: optează pentru surse sănătoase de proteine, cum ar fi carne slabă (pui, curcan), pește, ouă, leguminoase (năut, linte, fasole) și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Proteinele sunt esențiale pentru construirea și repararea țesuturilor musculare.
  • Carbohidrați complecși: carbohidrații furnizează energia necesară pentru activitățile sportive. Alege carbohidrați complecși, cum ar fi cereale integrale, paste integrale, orez brun și legume.
  • Grăsimi sănătoase: copiii vor obține energia necesară și vor susține sănătatea creierului. Surse bune de grăsimi includ avocado, nuci, semințe și uleiuri sănătoase (ulei de măsline, ulei de rapiță, ulei de nucă).
  • Fructe și legume: Asigură-te că masa include varietate de fructe și legume. Acestea furnizează vitamine, minerale și antioxidanți care susțin sistemul imunitar și sănătatea generală.
  • Hidratare: încurajează consumul adecvat de apă. Hidratarea este esențială pentru performanța sportivă și starea generală de sănătate. Evitați încurajarea consumului de sucuri din comerț.
  • Evită limentele prea procesate: încearcă să eviți alimentele cu conținut ridicat de zahăr adăugat, sodiu și grăsimi trans (grăsimi nesaturate care au fost modificate chimic ce se găsesc în produsele alimentare procesate). Acestea pot afecta negativ starea generală de sănătate a copiilor: mezeluri, dulciuri, fast-foods.
  • Mărimi de porții potrivite: asigură-te că porțiile sunt potrivite pentru vârsta și nivelul de activitate al copilului. Nu trebuie să fie nici prea mari, nici prea mici.

Nu uitați că voi sunteți modelul copilului vostru și îl puteți ajuta să aibă un parcurs bun în alimentație prin mesele pe care le oferiți, care nu trebuie sa fie separate de ale voastre, ci să împărțiți mâncarea sănătoasă între membrii familiei.

Aura Rotaru – nutriționistă

https://www.aurarotaru.com

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut