JOCUL – ce cuvânt simplu, dar atât de melodios, încărcat de emoție, vibrație și bucurie.
Ce dor de joc și joacă mă cuprinde ori de câte ori gândul mă poartă la anii copilărie, la experiențele trăite ori la momentele de plictiseală ce erau repede spulberate de un nou joc.
De aceea, te invit și pe tine, dragă cititorule, parcurgând aceste rânduri să-ți acorzi timp să găsești în trecutul tău un joc pe care să îl retrăiești, trup și suflet, alături de copilul tău. Care este JOCUL copilăriei ce îți aduce astăzi zâmbetul pe chip?
Jocul ne menține tineri și energici, după George Bernard Shaw “Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm.”
Cât de frumos și sănătos ar fi dacă astăzi grădinița nu s-ar transforma în clasa I și copilul ar avea timp de Joc și Joacă, iar acesta să-i fie sloganul copilăriei!
Jocul permite exprimarea sentimentelor, diminuarea emoțiilor negative și înlocuirea acestora cu cele pozitive, este cel care îmbunătățește abilitățile copilului de socializare, vocabularul și limbajul, autocunoașterea, lucrul în echipă, cooperarea. Și, chiar dacă uneori se confruntă cu situații în care greșește, îl încurajăm și îl investim cu puterea de a lua singur decizii, de a fi responsabil, independent pentru că așa descoperă lumea din jurul său.
Prin joacă copilul descoperă și își depășește limitele, își dă seama de propria inventivitate și creativitate, de puterea și capacitatea sa de a-și satisface nevoile personale.
Lipsa jocului poate afecta dezvoltarea timpurie, inhibă învățarea socială și emoțională.
Te invit la joc: „Telefonul fără fir”, „Vânătoarea de comori, „Ghici cine te-a strigat pe nume”, „Scaunele muzicale”, „De-a v-ați ascunselea”, „Mima”, „Țară, țară vrem ostași!”.
Nu uita… Jocul este bucuria vieții!
Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog
Lasă un răspuns