“Tehnologia este tot ce nu a fost când te-ai născut.” – Alan Kay
Tehnologia a evoluat rapid în ultimii ani, asemenea și ființa umană, drept pentru care astăzi suntem într-o abundență a informațiilor, a cunoașterii și a accesului la informații.
Noul poate să aducă nesiguranță, dar în aceeași măsură poate să stârnească curiozitate și dorința de asimilare, de dezvoltare.
Apar frecvent în mintea părinților întrebări de tipul:
- De la ce vârstă este sănătos să aibă copilul acces la televizor, telefon, tabletă?
- Cât timp este optim să îl las să petreacă în fața ecranelor?
- Îl va influența în relația cu ceilalți folosirea gadget-urilor?
Deopotrivă, tehnologia poate avea efecte pozitive, cât și negative. Este o evoluție firească la care ne adaptăm fiecare în ritmul propriu, părintele fiind cel care modelează impactul pe care îl are tehnologia asupra copilului său.
De-a lungul timpului studiile de specialitate au demonstrat că până la vârsta de 3 ani copilul trebuie expus cât mai puțin sau chiar deloc la gadget-uri întrucât este etapa cea mai importantă de dezvoltare din punct de vedere neuronal, este perioada în care copilul se dezvoltă motor-cognitiv-emoțional. Prin accesul liber la ecran copilul este incapabil să dobândează achiziții viitoare sau asimilează insuficient, inadecvat părți din acestea, precum postură și mers incorect, motricitate fină sau grosieră deficitară, atenție scăzută asupra sarcinilor, lipsă a autonomiei, tulburări de somn sau de comportament.
Evoluția nu poate fi oprită, fapt pentru care accesul la informație, selecția conținutului la care copilul are acces, echilibrul dintre timpul petrecut în fața unui dispozitiv electronic și interacțiunea cu semenii pot influența pozitiv dezvoltarea armonioasă a viitorului adolescent.
Mediul online folosit în mod corespunzător dezvoltă viziunea spațială, gândirea logică și abstractă. Programele online educative bazate pe inteligența artificială, integrează elemente ce nu pot fi utilizate sau accesate din și în mediul fizic.
Să evoluăm sănătos!
Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog
Lasă un răspuns