Balerina Simona Baciu – interviu aniversar la buza scenei

Balerina Simona Baciu – interviu aniversar la buza scenei

1. Care este cel mai memorabil moment din cariera ta de dansatoare la Teatrul Ambasadorii și de ce?

Cel mai memorabil moment din cariera mea de dansatoare la Teatrul Muzical Ambasadorii a fost la premiera de la TNB a musicalului “Vrăjitoarea Kera și cele 7 nestemate”, în care am jucat rolul bestiei vrăjitoarei Kera (minunata Ozana Barabancea), rol care m-a provocat foarte mult și care mi-a adus foarte multă plăcere, iar la final, la aplauze, din public a venit tatăl meu (tocmai de la Bistrița), o surpriză la care sincer nu mă așteptam și care m-a emoționat foarte mult.

2. Cum crezi că arta coregrafică poate contribui la dezvoltarea creativității și a imaginației copiilor?

Arta coregrafică s-a născut în peșteri, încă de la primele înscrieri pe care le avem despre oameni aceștia: dansau, țopăiau, se exprimau liber. În aceeași manieră, copiii se dezvoltă imaginându-și lucruri despre corpul lor, despre imaginea lor despre ei înșiși, despre mediu și lume, întrebări la care arta coregrafică are multe răspunsuri posibile pe care aceștia urmează să le cerceteze.

3. Care sunt principalele beneficii ale unei producții muzicale la Teatrul Ambasadorii și cum sunt integrate într-un spectacol pentru copii?

Principalul beneficiu este educația, apoi umorul, apoi cunoașterea, nu neapărat în această ordine. La fiecare spectacol marca TMA regizorii și echipa încearcă să transmită un mesaj educațional, din care copii să învețe ceva despre viață, despre prietenie sau despre frumos, despre lucruri bune și mai puțin bune și cum le putem depăși. Gândim un fir narativ, o povață, ne gândim să îi și distrăm și cum să-i implicăm, cum să interacționăm cu ei în timpul spectacolului, eventual să-i facem să danseze și să cânte cu noi, să aibă parte de o experiență autentică.

4. Cum îți adaptezi stilul și mișcările pentru a comunica mai eficient cu publicul tânăr?

O întrebare la care răspund simplu: îi privesc des și încerc să mă pun în pielea lor. Am lipici la copii de când mă știu, am ținut cursuri de dans de la 18 ani și aproape orice copil mic se oprește pe stradă și se uită la mine, și mă uit și eu la el, fac ce face el, mă strâmb , sar, zâmbesc, le arăt afecțiune și ei îmi răspund. Ajung pe scenă și deja știu ce să fac, simt publicul, mă conectez, devin un personaj în funcție de energia lor. Uneori îi simt cum se uită la mine și râd. De exemplu,  vaca din “Mai Păcală ca Tândală” este un personaj îndrăgit de copii. Am fost foarte des cu vaca la păscut în copilărie și cred că nicio grădiniță modernă nu te poate învăța o așa experiență. O aduc pe scenă, copiii o adoră! Astfel, mi-am atins scopul, sunt acolo pentru ei, nu pentru mine.

 

5. Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le ai în calitate de dansatoare într-un spectacol pentru copii?

În spectacolele pentru copii devin foarte vulnerabilă. Copiii sunt sinceri: ori ești, ori nu ești cum le place lor și simți asta din prima. Am parte de un public sincer, ador asta.

6. Cum abordezi colaborările cu ceilalți membri ai echipei artistice (regizori, scenografi etc.) pentru a crea spectacole captivante pentru publicul tânăr?

Le aduc mereu aminte că bucuria este cheia sufletului. Fac mereu glume și pun accentul pe partea jucăușă și solară a creației, de asta ne iese ceva extraordinar de fiecare dată.

7. Ce te motivează să continui să explorezi și să inovezi în dansul contemporan, în special în contextul teatrului pentru copii?

⁠Sunt curioasă cum pot aduce personaje, stări, concepte și gânduri în corp. Pot emoționa precum Slava Polunin, James Thiérrée sau Mr. Bean. Pot prelua ceva din creativitatea lor și pot pune ceva din plasticitatea specifică dansului contemporan? Există o rețetă de succes? Una care să nu fie prea elitistă, nici prea comercială? Mereu mă întreb unde mă situez..

8. Cum ți-ai petrecut aniversarea zilei de naștere?

⁠Ei bine, am dansat în „Bambi – Povestea pădurii” la TMA si m-am relaxat.Searaa urmat o plimbare pe Calea Victoriei unde nu am ratat un  carpaccio ( my favorite dish) și… am petrecut mult timp pe telefon. Mă simt un om iubit și foarte norocos. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut