1. Cum îți imaginezi că arată cariera ta de balerină peste 10 ani?
Dansul este ca o poezie. Cu fiecare spectacol, cu fiecare interpretare sau zâmbet scriu câte un vers în cartea vieții mele de artist. Iubesc scena, iubesc teatrul și mă hrănesc din tot ce îmi oferă această minunată lume a artei, cu bucuriile și inspirațiile ei. Unde mă văd peste 10 ani? Este într-adevăr o întrebare profundă ce poate avea multe răspunsuri, dar eu am găsit doar unul: pe scenă. Spre norocul meu, eu încă învăț în propria carieră. Recent am descoperit actoria, m-am îndrăgostit de această artă minunată și îmi doresc ca pe viitor să fac parte din cât mai multe spectacole interpretând roluri și să creez.
2. Care sunt cele mai mari satisfacții pe care le-ai avut în calitate de balerină pentru spectacolele pentru copii?
Copiii sunt cei mai sinceri. Reacțiile lor, zâmbetele lor pentru mine ca artist sunt cele mai importante și le găsesc de-a dreptul fascinante. Interacțiunea directă cu publicul de vârste mici întotdeauna mă încarcă cu energie și fericire pură. Am privilegiul de a interpreta multe roluri în spectacolele Teatrului Muzical Ambasadorii, roluri îndrăgite de copii, cât și de mine. Da, pot spune că cea mai mare satisfacție este aceea când observ încântarea și entuziasmul de pe chipul lor. În acel moment știu că spectacolul a fost un succes și mi-am îndeplinit misiunea, aceea de a contribui la educația lor culturală și artistică, oferindu-le o experiență memorabilă și stimulând-le imaginația și inspirația pentru frumos.
3. Ce tehnici sau stiluri de dans îți plac să explorezi în afara dansului clasic?
Ador să explorez o varietate de stiluri de dans pentru a-mi îmbogăți exprimarea artistică și abilitățile de artist. În afara dansului clasic mă atrag în mod deosebit dansurile contemporane, dansurile sportive, dansul jazz dar și cele de caracter. Lista este lungă în cazul meu când este vorba despre dans, fiind prima mea pasiune. Încă de la 3 ani am știut cu certitudine ce cale voi urma, calea dansului cu tot ce implica ea.
4. Care este cel mai mare sacrificiu pe care l-ai făcut pentru pasiunea ta pentru dans?
Este mult spus „sacrificiu” în viziunea mea, mai degrabă aș defini totul prin cuvântul „îndeplinirea unui vis, a unei dorințe”. Visam și îmi doream să studiez la liceul de coregrafie „Floria Capsali”, iar întâmplarea a făcut ca mama mea să citească un simplu anunț într-un ziar banal pentru un examen de admitere la acest minunat liceu, pe când aveam doar 12 ani. Așadar, așa am pornit în marea aventură, dedicarea timpului și a efortului necesar pentru a mă antrena și învăța totul despre dans și forma lui. Mai târziu mi-am dat seama câtă însemnătate a avut, de fapt, acel anunț din ziar.
5. Care sunt principalele calități pe care le crezi că trebuie să le aibă un balerin pentru a reuși în industrie?
Totul se face pas cu pas. Este esențial să existe disciplină și perseverență, în practică și învățare, să se investească timp, dar și un efort considerabil în perfecționarea abilităților, a talentului. Desigur trebuie să existe și o anumită flexibilitate, capacitate, forță pentru a menține corpul puternic, antrenat spre a face față tuturor cerințelor fizice ale dansului. Un rol important îl au atât profesionalismul, angajamentul și interpretarea artistică pentru că nimic nu se face fără emoții, fără trăire. Unde există emoție, există atât o poveste, cât și un rezultat pozitiv, poate chiar magnific.
6. Cum îți păstrezi energia și entuziasmul pe tot parcursul unei stagiuni lungi de spectacole?
Mă bazez pe câteva strategii: îngrijirea fizică, managementul stresului, dar și o odihnă adecvată. Este prioritar ca artist să ai un program cât mai echilibrat pentru obținerea rezultatelor dorite. Găsesc motivație și inspirație în muzică, natură sau poezie și ori de câte ori este posibil, citesc, compun spre a mă încărca cu energie și mult zâmbet.
7. Cum te pregătești fizic pentru a face față cerințelor fizice intense ale dansului clasic?
Pregătirea fizică implică diverse aspecte. Personal, realizez exerciții specifice pentru întărirea mușchilor de bază sau îmbunătățirea flexibilității cât și exerciții cardio. Ca balerină, trebuie să dispui întotdeauna de o tehnică corectă, să dezvolți și să perfecționezi tehnicile de bază ale dansului clasic, dar și să adopți o dietă echilibrată și sănătoasă. Toate aceste aspecte sunt absolut necesare pentru a susține cerințele fizice ale repetițiilor și spectacolelor.
8. Care a fost cea mai mare lecție pe care ai învățat-o în cariera ta de balerină până acum?
Să am încredere în propriile mele capacități, să fiu deschisă la învățare, progres și răbdare. Lumea dansului te învață multe și mereu ceva nou, din orice întâmplare mi-a plăcut să culeg ce este mai bun, mai pozitiv și să înțeleg că orice proces de dezvoltare, reprezintă un succes. Nimic nu este la voia întâmplării, o lecție este așadar un pas înainte iar eu mă simt binecuvântată să fac parte din acest univers minunat al artei .
9. Ce aspect al dansului consideri că este cel mai subevaluat sau neînțeles de către publicul larg?
Munca și efortul fizic, probabil, este aspectul cel mai subevaluat sau neînțeles de către publicul larg. Este nevoie de multă muncă, efort emoțional și fizic pentru a ajunge la un anumit nivel profesional în acest domeniu. Dincolo de grația și frumusețea pe care o prezintă dansatorii, balerinii pe scenă, există multe ore de repetiții și de antrenamente intense, accidentări sau recuperări. Aprecierea adevărată a artei, a dansului, a baletului vine atunci când publicul larg este conștient de tot ce presupune efortul, talentul și dedicarea pasionată a tuturor dansatori și balerini din spatele scenei.
10. Ce sfaturi ai pentru părinții care își încurajează copiii să urmeze pasiunea pentru dans?
Le-aș spune să fie deschiși, să le susțină și încurajeze pasiunea pentru dans, pentru frumos și creație deoarece lumea artei este o lume magică. Investiți în copiii dumneavoastră și ascultați-le visele, fiți mereu acolo pentru ei, pentru a le deschide orizontul și a le oferi un viitor frumos.
Lasă un răspuns