„Copilul care are cea mai mare nevoie de iubire este adesea cel care este cel mai puțin amabil.“ – Jacques Salomé
Tantrum-ul este manifestarea firească a emoțiilor copilului cu vârste cuprinse între 1și 3 ani, ce i-a forma țipătului, plânsului, lovitului, aruncatului pe jos, în momentele de frustrare-furie, din neputința exprimării sentimentelor ce le trăiește, sau, pe baza unui disconfort, a oboselii, foamei, ori nu primește atenția pe care și-o dorește. Poate ți s-a întâmplat și ție, fie în calitate de părinte, fie ai fost martorul la astfel de comportamente ale copiilor și nu ai înțeles sau nu ai știut cum să reacționezi la manifestările de acest gen.
Pentru a evita în anumite situații prezența unui comportament nedorit, adresează întrebări ce pot avea răspuns multiplu, precum “îți strângi jucăriile mai întâi sau te speli?”, “mănânci în parc sau mergem acasă să îți iei gustarea”. În aceste momente copilul este antrenat în dezvoltarea autonomiei personale, simte că el deține controlul, puterea este în mâna sa, iar probabilitatea unui refuz este diminuată.
Încearcă să nu dai curs și să aprobi comportamente negative din dorința de a nu fi pus în situații incomode în public, întrucât copilul învață prin asociere și astfel vei crea un precedent, tantrum-ul fiind calea de a obține ceea ce își dorește. Acționează ferm, dar cu blândețe, transmite-i că înțelegi disconfortul prin care trece, fii empatic, îmbrățișează-l și învață-l cum poate gestiona și depăși acea situație sau distrage-i atenție către o altă activitate. Dacă tantrumul are loc pentru a atrage atenția, rămâi calm și pentru o perioadă scurtă de timp ignoră comportamentul, vei observa inițial amplificarea comportamentului dezirabil, ulterior, fiind consecvent, tantrumul se diminuează și dispare.
Odată cu înaintare în vârstă tantrum-urile se răresc, cu condiția ca acestea să fie gestionate în mod corespunzător, copilul neprimind ceea ce își dorește în momentele de criză, în caz contrar acest comportament se poate prelungi până la vârsta adolescenței.
Fii calm, prezent și empatic!
Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog
Lasă un răspuns