La ceas aniversar – interviu cu balerina Ana Maria Iacob

La ceas aniversar – interviu cu balerina Ana Maria Iacob

1. La multi ani, Ana! Începem interviul cu o întrebare răscolitoare pentru memoria ta. Care a fost momentul tău preferat pe scenă până acum în cariera ta de actriță la Teatrul Muzical Ambasadorii?

Îmi este foarte greu să aleg un singur moment preferat. A dansa pe scenă și a avea meseria de artist pentru mine este un vis pe care îl am de când eram mică, este un vis pentru care am lucrat foarte mult. Mă bucur nespus de mult de fiecare clipă în care am șansa să mă aflu pe scenă.

 

2. Cum te-ai simțit când ai jucat pentru prima dată în fața copiilor? A avut vreun impact asupra abordării tale?

Prima dată când am jucat în fața unui public format din copii am fost foarte emoționată deoarece încă de dinaintea începerii spectacolului, ei prezentau o evidentă bucurie de a fi acolo cu noi. Dorința de a nu greși și de a transmite sentimentele poveștii a devenit și mai puternică.

 

3. Care sunt provocările și bucuriile specifice interpretării personajelor pentru copii în comparație cu interpretarea pentru publicul adult?

Din punctul meu de vedere, provocările și bucuriile sunt asemănătoare, fie că vorbim despre un spectacol pentru copii sau unul pentru adulți. Bucuria vine în primul rând din cauza faptului că am oportunitatea „să dau o bucățică din sufletul meu” atunci când sunt pe scenă (cum îmi place mie să spun) și din aplauzele și reacțiile oamenilor. Provocările sunt prezente la fiecare spectacol pentru că mereu încerc să aduc îmbunătățiri ce țin de tehnica mea asupra coregrafiei sau personajului.

 

4. Cum te-ai dezvoltat profesional și personal odată cu trecerea timpului?

M-am apucat de dans la vârsta de 9 ani, exact acum 19 ani. Lucrez continuu atât la dezvoltarea profesională, cât și personală. Dansul necesită un antrenament constant, iar acea determinare de a mă autodepăși m-a ajutat atât în dezvoltarea profesională, cât și în cea personală. Am învățat să lupt și să muncesc pentru tot ceea ce îmi doresc, indiferent de obstacole.

 

5. Care sunt cele mai memorabile reacții ale copiilor din public pe care le-ai experimentat și cum le-ai gestionat pe scenă?

Fericirea de pe chipul lor în momentul în care își vad personajele preferate pe scenă sau lângă ei. Fiecare zâmbet pe care îl prind de pe scenă pentru mine vine cu o fericire sufletească imensă și cu validarea că fac ceea ce trebuie. În acele momente capăt și mai multă energie, iar dorința de a interpreta personajele cum pot eu mai bine devine din ce în ce mai puternică.

 

6. Care sunt lecțiile importante pe care le-ai învățat de-a lungul carierei tale de actriță în Teatrul Muzical Ambasadorii?

Am învățat că purtăm pe umeri o responsabilitate mare deoarece în sală se poate afla un copil care, după participarea la spectacol, poate va avea curiozitatea să încerce una din frumoasele laturi ale artei (dans, actorie, muzică etc.) sau poate va căuta să citească mai mult din dorința de a afla mai multe lucruri despre personajele lui preferate sau despre poveste.

 

7. Cum îți pregătești rolurile înainte de a le interpreta pentru un public tânăr? Există vreo diferență majoră în pregătirea pentru un astfel de spectacol?

În primul și în primul rând, în calitate de balerină, mă asigur că îmi cunosc partitura coregrafică pentru ca apoi să pot să evoluez din punct de vedere tehnic și să încarc mișcările cu sentimente și intenții.

 

8. Cum îți imaginezi evoluția teatrului pentru copii și adolescenți în următorii ani și care crezi că sunt provocările și oportunitățile acestui domeniu?

Cred că teatrul pentru tineri este într-o continuă evoluție. Spectacolele pentru aceștia sunt foarte necesare: prin dans, muzică, actorie ei pot învață multe și în acelasi timp, se pot distra și socializa. Provocările și oportunitățile sunt în strânsă legătură cu faptul că mereu trebuie sa găsim și să alegem cele mai bune soluții pentru ca ei sa își dorească să vină să ne mai vadă și, în același timp, să încercăm să le oferim în cadrul unui spectacol și informații educative.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut