De la dorință la carieră – Ayona Iordănescu – solistă vocală

De la dorință la carieră – Ayona Iordănescu – solistă vocală

1. La mulți ani, Ayona! Mii de copii și părinți care vin la spectacolele Teatrului Muzical Ambasadorii, dar și în afara acestuia, te cunosc și te apreciază. Cum ai intrat în lumea muzicii și a performance-ului? Ce te-a inspirat să devii cântăreață?

Nu-mi pot asuma pe de-a-ntregul creditul pentru cariera pe care o am astăzi. Părinții mei m-au dus la Liceul de Muzică „George Enescu” încă de la vârsta de 4 ani, când am început să studiez vioara. Tot cam atunci am început să cânt vocal și am avut totdeauna o atracție pentru muzica de jazz. Transformam chiar și un colind în acest stil.

2. Musical-ul are o istorie bogată și tradiție îndelungată. Cum crezi că poți aduce ceva nou și inovator în acest gen de spectacol?

Pasiunea mea și dragostea pentru acesta pot surprinde și uimi publicul într-o intensă emoție de fiecare dată. Emoția pe care o transmitem publicului este acel “nou” pe care îl aduce fiece artist.

3. În cadrul Teatrului Muzical Ambasadorii performezi cu succes. Cum te raportezi copiilor din sală? Care este relația ta cu publicul atât de tânăr?

În opinia mea, publicul tânăr este cel mai pretențios public. El nu ține cont de reguli și formalități, ceea ce presupune, din partea artistului, implicare maximă atât din punct de vedere profesional, cât și energetic.

4. Performanțele live necesită o pregătire intensă. Cum te pregătești înainte de un spectacol și cum gestionezi emoțiile?

Pe lângă încălzirea vocală și parcurgerea textului, încerc să-mi canalizez energia și emoția (pe care știu că o voi simți întreaga viață înainte de fiecare spectacol) în interpretare vocală și scenică specifice rolului.

5. Într-un teatru de musical interacțiunea cu publicul este esențială. Cum te asiguri că creezi o legătură autentică cu audiența ta?

Cred că autenticitatea, în acest caz, vine odată cu înțelegerea spectacolului și mai ales a rolului. Din acel moment, mă identific cu personajul și, în mod natural, interacționez cu publicul care, în cazul dat, devine interlocutorul meu.

6. Ai avut vreodată momente neașteptate sau amuzante pe scenă? Cum ai reacționat și ce lecții ai învățat din acele situații?

Ooh, da! Am avut câteva astfel de momente legate de recuzită, de costum ori de decor. Am încercat să le găsesc un sens în spectacol, o justificare, atât prin jocul scenic, cât și prin replici (atunci când mi-a permis momentul). Am înțeles, mai mult decât știam deja, că musicalul este o artă vie.

7. „Ayona” – de unde acest nume și ce evenimente muzicale consideri că au pus amprenta asupra carierei tale?

Este anagramarea numelui meu de botez și este numele cu care mă identific nu doar pe scenă, ci și în viața reală. Consider că mă reprezintă probabil tocmai datorită evenimentelor muzicale pe care le-am experimentat odată cu acest nume. Faptul că fac parte din această echipă (Teatrul Muzical Ambasadorii) este un eveniment marcant în sine pentru cariera mea artistică. Aș mai adăuga participarea și calificarea în competiția anuală Eurovision; precum și, nu în ultimul rând, concertele pop-rock simfonice pe care le-am avut ca solist vocal sub baghetele dirijorilor Daniel Jinga și Alexandru Ilie. Ultima realizare în acest plan, de care pot spune că sunt foarte mândră, este finalizarea studiilor masterale din cadrul Universității Naționale de Muzică București, specializarea jazz.

8. Felicitări! Crezi că prin musical publicul se poate educa? În ce fel?

Absolut. Musicalul este un sincretism și, prin definiția sa, îmbinând mai multe arte, acesta ajunge la inimile mai multor tipologii de public. Teatrul de musical contribuie la creșterea accesului la cultură, deschiderea apetitului și interesului pentru artă, ceea ce creează, în timp, noi categorii de public.

Mulțumim și îți dorim succes în carieră și o zi minunată cu ocazia celebrării nașterii tale!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut