Copiii față în față cu tensiunile dintre părinți – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Copiii față în față cu tensiunile dintre părinți – Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

” Divorțul nu este cu adevarăt o tragedie. O tragedie este să decizi să rămâi într-o căsnicie nefericită și să-ți înveți copiii lucruri greșite despre dragoste. Nimeni nu a murit niciodată din cauza divorțului.” – Jennifer Weiner

Tensiunile dintre părinți, respectiv divorțul,  fac parte dintr-un proces lung și uneori poate fi anevoios, trăit intens și cu mare dificultate, în special atunci când, în urma căsătoriei sunt și copii, iar aceștia i-au parte la conflict.

O prima etapă importantă, atunci când intervine divorțul, este pregătirea copilului. I se comunică cu blândețe în prezența ambilor părinți separarea ce va urma, este asigurat de dragostea și permanența lor continuă, că nu este abandonat și că are suportul ambilor părinți necondiționat.

În astfel de momente copiii sunt vulnerabili, trăiesc mult mai intens și brutal separarea de un membru al familiei. Indiferent de vârsta la care se întâmplă divorțul, aceștia sunt puși în situația de a împărți timpul cu cei doi părinți, casa, prietenii, activitățile, moment când în sufletul său apare o luptă, un conflict interior major față de care nu știe cum să acționeze.

Iubirea copilului este necondiționată, egală, pentru ambii părinți, el nu își dorește și nu poate să facă diferențe între cei doi, îi este dificil să înțeleagă și să accepte separarea ce are loc în viața de familie. Deseori copilul își asuma vina separării, consideră că el este cauza conflictului.

Un alt aspect ce nu trebuie neglijat este faptul că copilul nu devine confidentul, cel către care sunt împărtășite emoțiile, nemulțumirile și nu se construiește cu el o coaliție împotriva celuilalt partener.

În contextul unui divorț părintele devine punctul de sprijin și echilibru al copilului pentru a evita apariția unui comportament violent a copilului, retragerea socială, anxietate, depresia sau iritabilitate, învinovățire.

Cu cât relația dintre cei doi parteneri rămâne una echilibrată, există comunicare, nu apare critica față de celălalt partener, sunt respectate în continuare regulile cu care copilul a fost învățat, se mențin rutinele,  cu atât copilul va depăși mai ușor schimbările ce apar ca urmare a unei separări.

Familia este în sufletul tău! TU ești familia!

Carmen Mariana Ardeleanu, psiholog

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată.

Sari la conținut